4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Ανάγκη˙ τι βελόνα μυτερή!

Το κόστος των περικοπών σε αρκετές περιπτώσεις είναι μεγαλύτερο από την εξοικονόμηση χρημάτων.

Στο μυαλό μου γυρίζουν εικόνες. Οι μηχανικοί των Honda, Toyota και BMW να κλείνουν τα γραφεία τους. Μια καθαρίστρια να ξεσκονίζει τον αρχέγονο V8 της Cosworth... «λες να τον πάνε στο μουσείο σήμερα;». Δεν πιστεύει στα μάτια της όταν βλέπει τους τεχνικούς να δίνουν ζωή στο μοτέρ που αράχνιαζε εκεί από το 2006.
Στη Χερέθ οι μηχανικοί της Virgin Racing κάνουν ουρά για να πάρουν συσσίτιο από το motorhome της Force India. Ο Τεχνικός Διευθυντής περιμένει στωικά το αεροπλάνο της γραμμής να φέρει νέο στήριγμα αεροτομής από το Λονδίνο. Συνομιλώ με τους Κομπαγιάσι, Μποεμί, συνταξιδεύουμε στην οικονομική θέση από Μαδρίτη για Χερέθ.
Παρακολουθώ τις παρουσιάσεις των ομάδων διαδικτυακά. Όλως τυχαίως... εκείνη της Virgin Racing καθυστέρησε. Κάποιες άλλες ομάδες σηκώνουν απλώς ένα σεντόνι πριν αρχίσουν δοκιμές. «Δε φτάνουν οκτώ ημέρες προπόνησης για να αγωνιστείς» ψελλίζει ο Αλόνσο. Το μονοθέσιο της Sauber είναι ταχύτατο, αλλά κάτασπρο. Εκκωφαντική η απουσία χορηγών. Αναπολώ τα «no budget» των καπνοβιομηχανιών, τους VTEC της Honda, το «One Aim» της Toyota. Αλήθεια, ποιος ήταν τελικά ο στόχος; Η νέα BMW M5 θα έχει σύστημα KERS. Τα μονοθέσια φέτος δεν έχουν σύστημα ανάκτησης ενέργειας. Αντίθετα, θα καίνε καύσιμο, για να μην το κουβαλάνε. Ωραίο μήνυμα για το περιβάλλον...

Τις πταίει;
Τα παλιά μυαλά που κυβερνούν. «Να χαμηλώσουμε το κόστος» ευαγγελίζονταν ο Μόσλεϊ δέκα χρόνια τώρα. Ωραία, το χαμηλώσατε, κάνατε τους τσαμπουκάδες, διώξατε τους κατασκευαστές και τι φέρατε ως νέα εποχή; Λαμόγια τύπου Μπράνσον και Κάμπος, που «μανατζάρουν» με τι στόχο;
Ως επαναστατική προσέγγιση παρουσίασε ο Τεχνικός Διευθυντής της Virgin την εξ ολοκλήρου ηλεκτρονική σχεδίαση του μονοθεσίου σε περιβάλλον Υπολογιστικής Ρευστομηχανικής (Computational Fluid Dynamics), χωρίς χρήση αεροσήραγγας. «Εργαλεία προσομοίωσης είναι και τα δύο, αλλά στη σήραγγα εξετάζουμε πολλές παραμέτρους ταυτόχρονα» εξηγεί σε συνέντευξη που παραχώρησε στους 4Τ ο ¶ντριαν Νιούι (βλ. επόμενες σελίδες). Να το πω λαϊκά: πλένω τα ρούχα στη σκάφη ένα ένα, οπότε γλίτωσα χρήματα από την αγορά πλυντηρίου και το ρεύμα.
Ολοσέλιδα αφιερώματα στον ισπανικό Τύπο για το μέλλον της Campos που τη φέρουν ως «όχημα για την είσοδο της VW». Το παρόν της Campos, όμως, είναι μόνο στα χαρτιά. Μονοθέσιο δεν υπάρχει.
Το πνεύμα της F1 όπως το γνώρισα και με συνεπήρε πριν από 20 χρόνια ήταν: «Οι κορυφαίοι οδηγοί, μηχανικοί αντιπαρατίθενται με στόχο την απόλυτη επίδοση με το ταχύτερο όχημα στην επιφάνεια της Γης». Ο Φελίπε Μάσα διένυσε 700 χλμ. χωρίς πρόβλημα με την F10 μέσα στην ίδια ημέρα - έχει θυσιαστεί μέρος της ταχύτητας, χάριν της αξιοπιστίας, που οδηγεί σε οικονομία. «Το ιδανικό αγωνιστικό διαλύεται, μόλις περάσει τη γραμμή του τερματισμού» έλεγε ο Κόλιν Τσάπμαν, αναφερόμενος στην ελαχιστοποίηση των συντελεστών ασφάλειας. Σήμερα Θεός είναι το «κόστος», και το λογότυπο της Lotus υπηρετεί μαλαισιανά κεφάλαια.
Θέλετε παράδειγμα από τη δική μας πραγματικότητα; Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν υπάρχει τηλεοπτική στέγη για την F1 στη χώρα μας, παρ’ ότι το ενδιαφέρον του κόσμου είναι μεγαλύτερο από ποτέ. Γιατί;
Είναι αντιφατική η φράση «εξοικονόμηση χρημάτων στην F1». Πρόκειται για θέαμα υψηλών προδιαγραφών, όπου συμμετέχεις για να διακριθείς και να ξεχωρίσεις, όχι για να κερδίσεις ή να εξοικονομήσεις.
Να το πω με άλλα λόγια; Η ανάκληση των αυτοκινήτων της Toyota κόστισε περισσότερο απ’ ό,τι η εμπλοκή της στην F1._ Τ. Π.

Βλέποντας in car από την οδήγηση του Ράικονεν στη Σουηδία, θυμηθήκαμε τη φράση που συνόδευε το ξεκίνημά του: «Βλέπει ευθεία εκεί που οι άλλοι βλέπουν στροφή».

Χρώμα αεροπορικού τύπου χρησιμοποίησαν οι μηχανικοί της McLaren για να μελετήσουν τη ροή του αέρα στο διαχύτη της MP4/25.

Ο βραχίονας πίσω από τον αριστερό εμπρός τροχό φέρει πιεζοηλεκτρικούς αισθητήρες, που καταγράφουν τη ροή αέρα στο εν λόγω σημείο.

Παρακαλούν την Bridgestone να μείνει μετά το τέλος του 2010 στην F1: «Θέλουμε ανταγωνισμό» λένε οι Ιάπωνες.

PIT STOP

• Ο κινητήρας της Renault μειονεκτεί σε δύναμη, αλλά πλεονεκτεί σε κατανάλωση.
• Εικάζεται ότι χρειάζεται 10-15 κιλά λιγότερου καυσίμου από τον ανταγωνισμό για τα 310 χλμ. αγώνα.
• Πράγμα που μεταφράζεται σε 0,3 δλ. στο γύρο.
• Η FIA δε θα δημοσιοποιεί φέτος τα φορτία καυσίμου.
• Έντονο παρασκήνιο γύρω από τον προμηθευτή ελαστικών.
• Μείωσαν τα διαθέσιμα σετ ελαστικών ανά πιλότο από 14 σε 11, για να μην αυξηθεί το κόστος για την Bridgestone με την προσθήκη των νέων ομάδων.
• Καθότι δεν προέκυψε συμφωνία με άλλον προμηθευτή για το 2011, προσπαθούν από τη FIA να πείσουν τους Ιάπωνες να παραμείνουν.
• Το σενάριο επιστροφής της Michelin, ώστε να δημιουργηθεί ανταγωνισμός, θα πολλαπλασιάσει τα έξοδα.
• Ερωτηματικό παραμένει τι ποινή θα επιβληθεί στις νεοσύστατες USF1 και Campos, εάν δεν καταφέρουν να βρεθούν στο Μπαχρέιν.
• Το σύστημα KERS με στροφείο που εξέλιξε η Williams, αλλά δεν το χρησιμοποίησε ποτέ σε GP αγοράστηκε από την Porsche.
• Θα τοποθετηθεί στη νέα 911 GT3-R που παρουσιάζεται αυτόν το μήνα στη Γενεύη και θα τρέξει στις 24 Ώρες του Νίρμπουργκρινγκ το Μάιο.

F1 live?
Για να δεις απευθείας τα GP μέσω δορυφόρου, χρειάζεται μια σημαντική επένδυση σε δορυφορικό πιάτο με κάτοπτρο 1,2 έως 3 μ., ανάλογα με το σημείο όπου βρίσκεσαι. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν αρκετές λύσεις, αναλόγως της γλώσσας. Το RTL στη Γερμανία και το RAI μέσω του Astra1D. Το συνδρομητικό πακέτο Sky Digital είναι ίσως η πιο πρόσφορη λύση για την Ελλάδα. Εκεί προσφέρονται τα κανάλια του BBC, που σήμερα κάνει την κορυφαία τηλεοπτική κάλυψη στην F1. Μέσω Διαδικτύου δεν υπάρχουν αξιόπιστες λύσεις, ενώ η ποιότητα της εικόνας δεν ενδείκνυται για παρακολούθηση ολόκληρου αγώνα.